2006-12-15

 

MIDI - introduktion

Att få MIDI att fungera i Linux kan verka knepigt till en början, speciellt om man är van vid annat operativsystem där man har ljud från start. Det första du bör göra är att kontrollera om modulen snd_seq är laddad och det gör du genom följande kommando:
$ lsmod | grep snd_seq

Om modulen inte ser ut att vara aktiv så ordnas detta genom att först ladda modulen. Observera att du måste vara superanvändare/root.
# modprobe snd_seq

När du startar om datorn kommer modulen att behöva laddas igen och för att slippa tänka på det råder jag till att öppna filen /etc/modules och där lägga till "snd_seq" (utan citationstecken) på en egen rad längst ner i dokumentet. Spara och stäng. Vet du inte hur du gör detta kan du använda följande kommando:
# nano /etc/modules

Genom 'ctrl' + 'x' stänger du nu. Tryck sedan 'j' för att spara. Det minst komplicerade sättet att nu få ljud är att använda Qsynth och jag vill verkligen rekommendera det programmmet. Har du Ubuntu finns det i Ubuntus förråd (repositories). För övriga distributioner kan jag inte svara på hur du får tag i det, men jag tror inte det är särsilt svårt. Qsynth är en mjukvarusynth som är enkel att använda och den kan köras under både ALSA och JACK. Själv är jag förstås förtjust i JACK eftersom man då också kan använda Rosegarden som sequencer tillsammans med Qsynth. (Du kan ställa in vilken ljuddrivrutin Qsynth ska använda i programmet.)

Andra alternativ är MusE eller seq24och vilket som är bäst är som det brukar vara - en smaksak. Rosegarden är min favorit eftersom jag då kan hantera både MIDI och audiospår i samma projekt. Även MusE klarar visserligen detta men Rosegardens struktur passar mig bättre.

I Qsynth kan du använda soundfonter för att få ljud och det finns fria sådana att ladda ner lite överallt på internet. De har filändelsen .sf2 och jag kan för enkelhetens skull rekommendera att du har tillgång till åtminstone en soundfont som följer GM-standarden (General MIDI). Klicka på "Setup" och sedan "Soundfonts". Nu kan du ladda din soundfont i Qsynth och klicka "Ok" för att stänga dialogrutan.


Figur 1: Ladda en soundfont.

För att testa om det fungerar rekommenderar jag att du, om du inte redan har en, letar reda på en MIDI-fil på internet och sparar ner den på hårddisken. Installera sedan Rosegarden, öppna programmet samtidigt som du har JACK och Qsynth igång.

Uppe till höger i Rosegarden finns en ikon som ser ut som ett klaviatur och ett grönt kort och om du för musen över så står det "Hantera MIDI-enheter". Klicka på den. Under rubriken "Enhet" ser du nu texten "General MIDI Device" och under "Anslutning" bredvid "General MIDI Device" finns en klickbar ruta där du har några olika alternativ. Där väljer du alternativet som ser ut ungefär enligt följande: "130:0 Synth input port (6004;0)(write)". Nu kan du öppna din MIDI-fil och bör höra ljud när du spelar den.


Figur 2: Skicka MIDI-signalen till Qsynth.

Tips: Om du har ett Sound Blaster Live! ljudkort finns ett ännu enklare sätt att komma igång med MIDI direkt i Rosegarden utan att Qsynth används. Klicka på "Settings" i verktygsraden och sedan på "Configure Rosegarden".


Figur 3: Välja automatisk soundfont-laddning

Där har du sedan tre alternativ, hos mig heter de på svenska "Allmänt", "Sequencer" och "Notation". Välj "Sequencer", alltså alternativet i mitten. Där finns en kryssruta där du kan välja "Ladda ljudsamplingar" till Soundblasterkort vid start. Kryssa i den. Nu måste du lokalisera filen "asfxload" eller sfxload" och om den finns på din dator ligger den troligen i /usr/bin. Hittar du den inte är paketet troligen inte installerat och då måste du så klart göra det.

Comments: Skicka en kommentar<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?