2006-08-20

 

Ljudsystem - introduktion

Det finns en uppsjö olika program för att åstadkomma ljud och musik med Linux som bas. Vissa är otroliga, vissa är bra, andra mindre bra och en del är rent av usla. På senare år har det gjorts en del försök att standardisera informationsutbytet mellan olika applikationer för att de ska kunna användas parallellt, vilket är ett välkommet steg mot verklig användarvänlighet.

OSS

Men vi börjar från grunden, nämligen med med själva ljudsystemet, fundamentet som allt kommer att bygga på. Ljud i Linux var i begynnelsen OSS (Open Sound System). OSS är i grund och botten gammal dynga som man inte ska grotta alltför mycket i, vilket jag heller inte kommer att göra, eftersom det från Linux kernel-version 2.6 blivit utfasat till förmån för ett annat system. OSS finns även på BSD-system och andra plattformar, vilket mycket väl kan vara dess enda fördel. OSS har i princip inga möjligheter att hantera flera ljudkällor samtidigt, vilket är ganska välkommet om man vill använda sitt ljudkort till annat än att spela upp systemljud när man gör något fel i OpenOffice Writer.

ALSA

Istället har ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) blivit adopterat som det välartade barnet. Just "Advanced" i ALSA är inget att ta lätt på, för konfigurationsmöjligheterna är många och syntaxen för att göra dem är svår. Tanken är dock att vi på denna sidan ska kunna reda ut ett och annat gällande konfiguration, så att ni inte står alldeles handfallna. ALSA stödjer bland annat:
Vi kommer att gå igenom ALSA mer noggrant i en annan artikel.

Comments:
Hej

Informationen verkar intressant och jag tänkte läsa mer, men länkarna ger följande felmeddelande:

Denna webbsida innehåller ogiltig kod från susnet tjänster. Om detta meddelande återkommer varje gång sidan laddas bör webbsidans ägare ta bort koden från susnet tjänster! Felet beror oftast på att en kod för en räknare som inte finns används. Detta kan bero på att du själv tagit bort din räknare eller att den tagits bort av susnet p.g.a. att den inte registrerat några besökare de senaste 30 dagarna. Kontakta Webmaster via kontaktformuläret på http://susnet.se/tjanster om något är oklart.
 
Så, nu är det rättat.
 
Skicka en kommentar<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?