2006-08-20

 

Program - introduktion

Jag ska dra igenom ett antal program som kan vara bra att känna till när man börjar sin bana som Linux-musiker.

LASH

LASH
(LASH Audio Session Handler) är som namnet antyder en sessionshanterare för JACK- och ALSA-applikationer. Eftersom man i Linux ofta använder sig av flera olika program i sin virtuella studiomiljö uppstod LASH, som tillåter att man sparar alla programmens inställningar i en speciell LASH-fil, stänger programmen och sedan laddar tillbaka alla programmen med rätt inställningar efter den något blöta semestern under vilken man glömt allt man kom ihåg innan, med ett darrigt musklick. LASH hanterar ingen ljud-data, det kör bara programmen som hanterar ljud-datan med de inställningar som gäller för en viss session. Alla program stöds ännu inte av LASH, men vi kommer att återkomma till detta i en annan artikel.

LADSPA

LADSPA är för ovanlighetens skull inte en rekursiv akronym och står för Linux Audio Developers Simple Plugin API. Det kan jämföras med VSTs kusin från landet, eftersom standarden inte riktigt räcker till för instrument liknande VSTi. Men det finns åtskilliga effekter och filter för att hålla sig nöjd ett tag. De flesta ljud-applikationer med självaktning stödjer LADSPA på något sätt. Och gör de inte det kan man alltid koppla in någon applikation via JACK som gör det.

DSSI

För att tillgodose de arma själar som inte har riktiga instrument att pilla på introducerades istället DSSI som av någon underlig anledning står för Disposable Soft Synth Instrument. Detta är alltså Linux-världens svar på VSTi. DSSI kan också köra vissa VSTi-plugins genom en dssi-vst-wrapper som i sin tur är beroende av Windows-kompatibilitetslagret Wine.
Låter det komplicerat? Det är det.

DIGITAL AUDIO WORKSTATION

Det finns egentligen bara en DAW att räkna med i Linux idag, och det är ardour. För människor som aldrig använt en hårddisk-inspelare förut kan den vara lite komplicerad att komma igång med, men när den tröskeln är passerad är den mycket bra.


Figur 4: Ardour Digital Audio Workstation v0.99.2

Ardour har stöd för MIDI-in och -ut via JACK och hårddisk-inspelaren kan redigera icke-destruktivt. I den kommande 2.0 versionen kommer det finnas stöd för VST-plugins via Wine.

MIDI

För MIDI finns det flera olika program att använda. Här följer ett litet urval:
Det finns lika många åsikter om dessa program som det finns människor som använder dem, så något konkret för/emot-snack kommer det inte att bli här.

TRUMMOR

En enkel step-sequencer för produktion av trum-mönster är Hydrogen som är både lättanvänt och räcker till för de flesta behov.


Figur 3: Hydrogen step-sequencer för trumloopar

Hydrogen kan styras via MIDI, och har stöd för JACK. T ex kan man styra Hydrogen genom att lägga in MIDI-spår i Rosegarden/MusE, skicka dem till JACK som sänder dem vidare till Hydrogen som skickar vidare till JACK som skickar vidare till en effektbox som skickar tillbaka till JACK som skickar ut signalen i högtalarna. Ja, ni fattar..

MJUKVARUSYNTHAR / EFFEKTER

Det finns även en uppsjö av mjukvarusynthar, effekt-rack och diverse annat smått och gott. Några som använts med författarens goda minne är:
MASTERING

För mastering kan programmet JAMin användas. JAMin står för JACK Audio Mastering interface. Den kan åstadkomma mastering på ett obegränsat antal input-strömmar. För att göra detta har den:
Författaren själv har inte grejat alltför mycket i JAMin, men enligt utsago på diverse ställen på Internet är det ett mycket kompetent program.


Figur 4: JAMin handritad EQ-gränssnitt

TILL SIST

Det finns många andra program som också kvalar in här som Introduktion till ljudredigering/-produktion i Linux. För en någorlunda lång lista som kommer att hålla dig sysselsatt ett tag, gå till:

http://linux-sound.org/

Det var allt som vi hade att bjuda på den här gången. Jag hoppas att jag inte rört ihop det alltför mycket för er.

Comments: Skicka en kommentar<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?